Het nieuwe loge voor de jumelage wordt gepresenteerd door de wederzijdse bestuursleden. | Foto: pr
Het nieuwe loge voor de jumelage wordt gepresenteerd door de wederzijdse bestuursleden. | Foto: pr

Koningsdag met Frans tintje

Algemeen

Gedurende het afgelopen weekend was een hele bus vol Fransen uit het Loiregebied ter ere van Koningsdag te gast in Teylingen. Het Jumelage Comité Stichting Warmond Champigné had een heel programma samengesteld waaraan veel inwoners uit Teylingen aan hebben meegedaan.

Vrijdagochtend vroeg, na een lange busreis, kwamen ze aan bij de gemeentehaven in Warmond. Na een kop koffie, met veelal oranjegebak bij de Nederlandse gastgezinnen, was het eerste programmaonderdeel bij de Tulperij in Voorhout. De Fransen en Nederlanders kregen uitleg over de bollencultuur met een lunch in een authentieke Hollandse bollenkas.

’s Middags volgde een bezoek aan de Kaagse Boer, werd Leidse kaas gekocht en een wandeling over Kaageiland gemaakt. Daarna ontving burgemeester Carla Breuer de Fransen en Nederlanders en kreeg ze een mooi ingelijste foto van alle deelnemers die vorig jaar bij het twintigjarig bestaan in Frankrijk waren. ’s Avonds werd er gegeten bij gastgezinnen aan grote tafels.

Franse kinderspelen

Koningsdag in Voorhout startte bij het bestuurscentrum met ontvangst door de Oranje Vereniging, St. Cecilia, aubade en Franse speech door de voorzitter van de Oranje Vereniging Kees de Rijk. Aan de kinderspelen in het thema van Frankrijk (baretgooien, midgetgolf onder de Arc de Triomphe, druiven gooien, Eiffeltoren omsingelen, Franse treinexpress etc.) kon iedereen meedoen. Alle kinderen die hun stempelkaart inleverden kregen een sleutelhanger van de Eifeltoren. De Oranjevereniging Voorhout had het thema Frankrijk mooi creatief doorgevoerd.

Tussen de broodjes kaas in de middag door is het nieuwe logo van de jumelage (uitwisseling) onthuld. ’s Middags was er ruimte voor een eigen programma. De Teylingers hebben lopend of varend de omgeving laten zien waarin volop Koningsdag werd gevierd.

Het weekend is afgesloten met een buffet en een gezellig samen zijn bij Tennisvereniging Overbos in Warmond. Zondagochtend zijn de Fransen weer uitgezwaaid vanaf de gemeentehaven in Warmond.

Uit de krant